Ruimte voor Ontwikkeling

Opleiding Systemisch Werken

Deze opleiding tot systemisch begeleider bestaat uit 11 opleidingsdagen en 4 praktijkdagen, waarin iedereen kan oefenen met begeleiden onder toezicht en een ieder een eigen opstellingsvraag kan inbrengen.

Je wordt degelijk opgeleid om zelfstandig opstellingen te kunnen begeleiden. Dat betekent dat er aandacht is voor alle voorkomende verstrikkingen uit familiesystemen, zoals ze zich hebben laten zien aan Bert Hellinger en natuurlijk de mogelijke oplossingen hiervoor. Je neemt kennis van de gewenste basisposities rondom ordening, hoe om te gaan met de balans tussen geven en nemen en de verdere basisprincipes uit het systemisch werk.

Jij bent leidend in het volgen van de aanwijzingen, die zich in de opstelling laten zien. Dat vraagt van jou als begeleider een bepaalde grondhouding: open en nieuwsgierig en vooral ook zonder oordeel. Jouw houding moet een veilige setting laten ontstaan, waarin aan het licht kan komen, wat zich wil laten zien vanuit de opstelling. Dit werk doe je vanuit een neutrale middenpositie door goed te observeren, kennis te hebben van de systemische principes en verstrikkingen en van daaruit je intuïtie te gebruiken. Aan het (verder) ontwikkelen van deze grondhouding zullen we voldoende aandacht schenken want de kwaliteit van een opstelling wordt voor een groot deel bepaald door de kwaliteit en diepgang van de begeleider. Eigen thematieken kunnen belemmerend werken. Daarom is het belangrijk tijdens de opleiding zo veel mogelijk zicht te krijgen op eigen meegenomen en ontwikkelde overtuigingen en patronen, om ze vervolgens aan te kijken en te helen.

Onderwerpen, die aan bod komen:
- Intake, maken van genogram
- Onderzoek naar jouw eigen familiesysteem
- Houding van de begeleider
- Contact maken met het Wetende Veld
- Jouw magische en dienende plek
- Mogelijke verstrikkingen en oplossingen
- Gebruiken van oplossende en helende zinnen en rituelen
- Verschil tussen primaire en secundaire gevoelens
- Systemisch geweten
- Relatie opstellingen
- Gebroken- en samengestelde gezinnen, adoptie
- Individuele opstellingen ( met materiaal en grondankers)
- Thematische opstellingen
- Opstellingen binnen organisaties

Tijdens de opleidingsdagen is er afwisseling tussen theorie en oefenen en is er ook ruimte voor eigen onderzoek, je eigen proces. Je ontvangt een heldere informatiemap bij de opleiding. Reflectieverslagen vormen een deel van de opleiding, waarin jouw ontwikkeling als begeleider zichtbaar wordt. Daarnaast moeten er minimaal 4 boeken gelezen worden en aan minimaal 4 opstellingen elders worden deelgenomen tijdens het opleidingsjaar. Het eerste half jaar is er een maandelijkse opleidingsdag, daarna wordt er ook een praktijkdag aan toegevoegd en zijn er dus 2 maandelijkse trainingsdagen. De opleiding is op HBO niveau maar er is geen specifieke vooropleiding vereist. De opleiding wordt afgerond met een certificaat.

Er wordt gezorgd voor een lunch met o.a. een vegan, biologische en glutenvrije soep en salade.

Praktische info:

Begeleiding: Tineke Duys en Annewien Krijgsman.

Minimum aantal deelnemers 8 en maximaal 16. Bij een groep tussen de 12 en 16 deelnemers wordt er nog een vierde begeleider aangetrokken.

Data:  Op de vrijdag, van 10-17 uur.

24-11-2023, 15-12-2023, 19-01-2024, 16-02-2024, 22-03-2024, 12-04-2024, 26-04-2024 (praktijkdag), 24-05-2024, 31-05-2024 (praktijkdag), 7-06-2024, 28-06-2024 (praktijkdag), 30-08-2024, 27-09-2024, 4-10-2024 (praktijkdag), 11-10-2024.

Locatie: "De Hyacint", Lokaal 7, Annemoonstraat 25, 2552 DD Den Haag. Overdag tot 18 uur gratis parkeren in de wijk.

Bijdrage: 2500 euro. De bijdrage kan in 12 maandelijkse termijnen betaald worden. Je aanmelding is wel bindend voor het gehele studiejaar.

Klik hier om je direct online in te schrijven.